Pàgina principal  »  Desenvolupament econòmic i territori  »  El parc TecnoCampus Mataró-Maresme

El parc TecnoCampus Mataró-Maresme

 

Amb la inauguració el novembre de 2010 del parc científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme hem culminat, després de gairebé una dècada de feina, el projecte estratègic més important dels darrers anys.
 
El parc, ubicat a la zona del Rengle, a tocar de la rotonda de la Laia l’Arquera i davant del mar, aplega en 44.000 m² els diferents àmbits de la innovació i el coneixement: formació universitària, empreses allotjades, serveis als emprenedors, Incubadora d’empreses i preincubadora de projectes innovadors.
 
El parc consta, per una banda, de dues torres destinades a empreses basades en el coneixement, la Fundació TIC Salut, la Incubadora d’empreses innovadores i un gran centre de congressos i reunions; i per l’altra, d’un edifici singular que acull tres centres universitaris i el centre tecnològic CETEMMSA –un referent en I+D en dispositius intel·ligents– a més de serveis de comerç i restauració.
La construcció del parc científic i de la innovació es va encarregar a l’empresa municipal PUMSA. Per posar-lo en marxa hem invertit 52 milions d’euros, amb diferents aportacions del Ministeri de Ciència i Innovació, dels Fons FEDER europeus a través de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.
 
És, d’aquesta manera, l’actuació més important en l’àmbit de la innovació que hem desenvolupat en els darrers anys.
 
La Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, que gestiona l’espai, té com a patrons principals l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme.

 

TecnoCampus Mataró-Maresme 

 

  • Universitat


El curs acadèmic 2010-2011 ha suposat la integració física de tres centres universitaris: l’Escola Universitària Politècnica de Mataró, l’Escola Universitària del Maresme i la nova Escola Superior de Ciències de la Salut.


L’aposta pels estudis universitaris ens ha comportat un increment notable de la matrícula d’estudiants de nou ingrés, que ha crescut un 72 % respecte el curs anterior. A nivell global, el nombre global d’estudiants dels tres centres universitaris ha augmentat un 28 % i arriba als 1.292 estudiants.
 
Entre les principals novetats, hem iniciat el primer curs del Grau d’Infermeria i hem posat en marxa el Màster Oficial en Emprenedoria i Gestió de la Innovació.
  • Empresa


Poc mesos després de la inauguració del parc, les dues torres destinades a usos empresarials ja registren una alta ocupació: un 87 % en el cas de la torre TCM2, pensada per a petites i mitjanes empreses, i un 50 % pel que fa la torre TCM3, orientada a empreses amb més necessitats d’espai. Entre les dues torres hi ha 39 empreses i fundacions instal·lades, a les quals cal sumar les 22 empreses instal·lades a la Incubadora.


La xarxa empresarial del TecnoCampus es completa amb 6 empreses instal·lades o en procés d’instal·lació a la nau Minguell, espai per a la indústria artística i audiovisual que també gestiona la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme; 4 empreses que mantenen la seu a l’edifici de Vallveric que va allotjar la versió 1.0 del TecnoCampus, i 9 empreses a l’Edifici El Rengle –situat al costat del TecnoCampus, destinat a negocis i promogut per PUMSA– que també són considerades empreses del parc. Per tant, una comunitat empresarial que aplega 80 empreses o fundacions.
Innovació
  • Innovació


L’esperit d’innovació és la característica comuna dels diferents àmbits de TecnoCampus. Així, des de la posada en marxa del parc hem creat tres grups de recerca reconeguts per la Generalitat de Catalunya (Grup Emergent de Recerca Aplicada en Benestar Econòmic i Turisme, Grup de Recerca en Tractament Senyal i Grup de cures a la gent Gran Dependent); hem desenvolupat una àrea de transferència de tecnologia i el centre tecnològic CETEMMSA, un referent en I+D en dispositius intel·ligents, ha traslladat la seva seu a l’edifici universitari.


Al parc també hi hem consolidat la preincubadora CUB de talent innovador, que estimula l’esperit emprenedor des de l’àmbit universitari.
Nau Minguell. Espai per a la indústria artística i audiovisual.
  • Nau Minguell. Espai per a la indústria artística i audiovisual.


 

Can Minguell data de l'any 1854, i era un fàbrica de filatura, tint i confecció. Es troba al carrer d'Antoni Puigblanch, entre els carrers de Sant Bonaventura, de Pascual Madoz i de Manuel José Quintana.

 
Des del juliol de 2010 la Nau Minguell és un centre de creació artística i audiovisual obert a creadors, artistes i empreses intensives en creativitat.
 
La Nau Minguell consta de tres plantes. A la planta primera hi ha el Medialab, un espai d’experimentació en el context cultural, audiovisual i artístic on es poden enregistrar petites peces musicals, peces de vídeo, locucions i doblatges. Pel que fa als espais polivalents per a Empreses, estan distribuïts entre la primera i la segona planta. A la tercera planta hi trobem el coworking, un espai de lloguer temporal per a projectes de curta durada adreçats a autònoms o empreses que requereixin un espai addicional per dur a terme un projecte artístic o audiovisual.
 

Les obres de rehabilitació han permès conservar l’estructura original de la nau, recuperar les façanes i tots els elements originals. Per dur a terme aquestes obres hem aconseguit un crèdit a interès 0 del Plan Avanza, del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, per un total de 2,7 milions d’euros. La inversió total ha estat de tres milions d’euros.