Data publicació: 15/04/2011

La Penya X dóna la seva documentació històrica a l’Ajuntament

Amb aquesta donació es posa en marxa l’arxiu de la memòria esportiva de Mataró

Equip de la Penya X de l'any 1947. Un moment de la signatura amb Antoni Bruguera i Joan Antoni Baron

Equip de la Penya X de l'any 1947. Un moment de la signatura amb Antoni Bruguera i Joan Antoni Baron


L’alcalde, Joan Antoni Baron, i l’expresident de la Penya X, Antoni Bruguera, han signat avui el contracte per a la donació de la documentació històrica esportiva de la Penya X, entitat fundada l’any 1935 i desapareguda ja fa uns anys. Els documents són cedits per Antoni Bruguera, darrer president de l’entitat, amb el consens dels altres membres de la darrera junta directiva.

 
L’Ajuntament va acceptar la donació en el Ple del passat mes de març. La documentació consta de llibres d’actes, comptes anuals, correspondència, butlletins i revistes esportives, cartells, fotografies i retalls de premsa, des de la seva fundació als darrers temps de funcionament.
 
S’ha considerat que els documents tenen un indubtable valor històric perquè il·lustren la vida d’una entitat mataronina creada fa més de 75 anys i ajuden a reconstruir la història esportiva de la ciutat. La donació d’aquest material posarà en marxa l’arxiu de la memòria esportiva de la ciutat dins del mateix Arxiu Municipal, una de les accions contemplades per l’Institut d’Esports al Pla d’Actuació Municipal per al 2011.
 
L’Arxiu Municipal de Mataró integra en el seu fons aquesta documentació amb l’obligació de posar-la a disposició dels investigadors i del públic en general per a la seva divulgació i mantenir-la en les condicions de seguretat i conservació que garanteixi la seva preservació.
 
 
Arxiu de la memòria esportiva de la ciutat
 
L’objectiu de la creació d’aquest arxiu és poder salvaguardar la documentació que pot configurar la història esportiva de la ciutat, que tant les entitats, associacions i clubs esportius de Mataró disposen, com aquells particulars que han anat configurant un fons de documentació relacionat amb l’esport mataroní.
 
Aquesta informació escrita i visual, un cop estudiada, classificada i arxivada, es posarà a l’abast de qualsevol ciutadà que ho desitgi, per a la consulta i estudi segons l’interès particular de cadascú.
 
En aquests moments ja hi ha un fons documental recollit al llarg dels anys, amb informació esportiva de la ciutat: 47 entitats i/o associacions han aportat diversa documentació; 32 entitats o organitzacions esportives han fet o fan entrega regularment a l’Arxiu Municipal de publicacions o revistes, butlletins (anuals o mensuals) o altra material; hi ha 189 cartells de diferents actes esportius, cursets, competicions de lleure, escolars o de competició federada i hi ha 28 codis temàtics esportius, des d’esports en general a modalitats esportives practicades a Mataró, amb recull de fotografies i imatges.
 
Imprimir